Download basket

Enter your email address to receive all assets you've selected.

You've reached the maximum number of assets.

QUICK-STEP INNOVEERT MET REVOLUTIONAIRE RECYCLAGETECHNOLOGIE

Dacht je dat HDF, de kern van Quick-Step laminaat, niet te recycleren was? Quick-Step bewijst met hun innovatieve recyclagetechnologie dat het wel kan: de producent is de eerste ter wereld die HDF volledig kan recupereren in nieuw materiaal. De gepatenteerde technologie laat toe houtvezels in bestaande HDF los te weken en zo opnieuw te gebruiken.

4 november 2021

QUICK-STEP INNOVEERT MET REVOLUTIONAIRE RECYCLAGETECHNOLOGIE

Wielsbeke, 4 november 2021 – Dacht je dat HDF, de kern van Quick-Step laminaat, niet te recycleren was? Quick-Step bewijst met hun innovatieve recyclagetechnologie dat het wel kan: de producent is de eerste ter wereld die HDF volledig kan recupereren in nieuw materiaal. De gepatenteerde technologie laat toe houtvezels in bestaande HDF los te weken en zo opnieuw te gebruiken.

Revolutionaire technologie

Quick-Step zet al decennia alles op alles om laminaat- en andere vloeren zo duurzaam mogelijk te produceren. Hout zo lang mogelijk in omloop houden is daarin een belangrijk aspect. Zo bestaat het HDF – High Density Fibreboard, de houtvezelplaat die de kern van Quick-Step-laminaatvloeren vormt – voor 100% uit herwonnen hout én maakt de nieuwe technologie het nu ook mogelijk HDF te recycleren.

Herwinnen én recycleren?

Maar wat is het verschil dan tussen herwonnen en gerecycleerde HDF? Voor de productie van zijn HDF gebruikt Quick-Step tot nu toe enkel herwonnen hout. Dat is hout van wegenonderhoud, zagerijen, duurzaam bosbeheer … dat anders verbrand zou worden, maar door Quick-Step hergebruikt wordt. Zo komt geen CO2 in de lucht door verbranding en moeten geen nieuwe bomen gekapt worden.

Daarnaast is Quick-Step al jaren op zoek naar een manier om nóg verder te gaan en HDF een tweede leven te geven. Na veel onderzoek en ontwikkeling is Unilin Group – het moederbedrijf van Quick-Step – de eerste producent ter wereld die daar dankzij de gepatenteerde recyclagetechnologie eindelijk in slaagt.

HDF recycleren was lange tijd onmogelijk omdat de lijm die de houtvezels bindt niet op industriële wijze ‘gefilterd’ kon worden. Daardoor belandden de vezelplaten op het einde van hun levensduur meestal in de verbrandingsoven. Met deze nieuwe, innovatieve technologie worden de HDF-vezels bevochtigd en losgeweekt, waarna ze hergebruikt kunnen worden.

“Met deze gepatenteerde technologie is de circulaire keten van onze HDF-platen die in de kern van onze Quick-Step laminaat zitten helemaal gesloten.”

Voortrekker in duurzaamheid

Ruben Desmet, President Unilin Flooring: “Deze revolutionaire ontwikkeling ligt volledig in lijn met onze ambitie om te innoveren op het gebied van duurzaamheid. Met deze gepatenteerde technologie is de circulaire keten van onze HDF-platen helemaal gesloten, al zijn we ons ervan bewust dat HDF maar een onderdeel is van onze laminaatvloeren. We blijven innoveren om nieuwe stappen te zetten naar nog duurzamere vloeren en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van het Parijs-akkoord.”

Doelstelling: 25% gerecycleerde vezels

In een eerste fase zal de nieuwe recyclagetechnologie gebruikt en op punt gesteld worden in de MDF- en HDF-productievestiging van Unilin Panels in Bazeilles (Frankrijk). Later wordt de capaciteit uitgebreid naar andere vestigingen en zal ook extern ingezameld materiaal verwerkt worden. Unilin Group wil tegen 2030 ten minste 25% van de grondstoffenmix vervangen door gerecycleerde vezels en zo jaarlijks 380.000 ton CO2 opgeslagen houden.

Meer over onze duurzaamheidsinspanningen op quick-step.be/sustainability.

 

Over Quick-Step

Quick-Step is een eersteklas vloerenmerk geproduceerd door Unilin. Dankzij de combinatie van doorlopend onderzoek en innovatie en een sterke focus op kwaliteit is Quick-Step uitgegroeid tot een van de toonaangevende producenten in de vloerenbranche. Het merk, dat bekend staat om het Uniclic®-installatiesysteem waarbij geen lijm nodig is, heeft zich ontwikkeld van een betaalbaar alternatief voor hout tot een volledige nieuwe categorie met een breed aanbod aan eenvoudig te installeren, onderhoudsvriendelijke designvloeren voor elke situatie. Tegenwoordig is Quick-Step een wereldwijd geproduceerd merk voor houten, laminaat- en luxe vinylvloeren dat in meer dan 100 landen actief is. Een echte leider op het gebied van design, innovatie en kwaliteit.

Over Unilin Group

Unilin Group is wereldwijd een referentie in interieurdesign en bouw. We ontwikkelen, produceren en vermarkten laminaatvloeren, luxe vinyltegels, vinyl op rol, samengesteld parket, tapijttegels, kamerbreed tapijt, panelen op houtbasis en sierpanelen, industriële vloeren, wand- en daksystemen en isolatieplaten. We hebben 7.500 medewerkers verspreid over 105 locaties over de hele wereld, waarvan 30 productievestigingen. Samen realiseerden we in 2020 een omzet van € 2,21 miljard. Onze klanten en partners kennen ons als Unilin, IVC of Godfrey Hirst, of van één van onze merken zoals Quick-Step, Moduleo, Utherm, Pergo, Evola, Xtratherm of ClicWall. Investeren in gepassioneerde mensen, innovatieve merken en duurzame technologie is voor ons vanzelfsprekend. Unilin Group is trots om deel uit te maken van Mohawk Industries, wereldwijd marktleider op het vlak van vloerbedekking met een omzet van $ 10 miljard en 41.600 medewerkers.